Att sjunga

Fick denna fråga på min Ask.fm för en månad sedan: 

"Alltså, har du några tips på hur man lär sig sjunga? :( Går det ens? Hur lärde du dig? Går det att lära sig hemma eller måste man ta lektioner? Tips på bra övningar? Hoppas du kan svara, tack så jättemycket på förhand!" 

Tänkte att jag skulle skriva mitt svar här också för er som är intresserade av att sjunga. Jag ser absolut inte mig själv som en professionell sångerska, men jag kan ändå en del tack vare Rytmus/Adolf Fredrik/Väsbys Musikklasser. 

"Alltså. Du har ju en viss utrustning att utgå ifrån och detta avgör hur din röst låter när du sjunger. Some people are born with huge benefits och kan sjunga redan när de är fem, medan andra behöver lite mer övning. Men övar du regelbundet kommer du att utvecklas och bli säkrare i din röst, och därmed ha större kontroll över den. Så jaa, man kan lära sig sjunga, skulle jag vilja påstå! Allt handlar om hur engagerad du är i att öva! 
Jag har intresserad av musik sedan barnsben och började sjunga och spela instrument tidigt. Dessutom har jag gått i musikklass sedan 10-års ålder och blivit på sätt och vis skolad i sång. Hade jag inte vardagligen sysslat med musik under min uppväxt hade min röst troligtvis inte utvecklats till vad den är idag. 
Det går absolut att lära sig hemma, men jag skulle råda att ta några lektioner först. Man kan faktiskt sjunga på "fel sätt" och detta kan skada din röst, istället för att förbättra den. Jag har t.ex länge sjungit på "fel sätt" när jag har använt ett högt register. Även fast det har låtit bra, så har jag "placerat" rösten fel och därmed blivit väldigt trött i rösten. Man kan jämföra det med att lyfta tunga saker från marken; du måste lägga tyngden på benen för att inte skada ryggen. Detsamma gäller med rösten; du måste placera tyngden på rätt ställe för att inte skada den! 
Därför är det bra att ta lektioner hos någon professionell som kan lära dig tekniken och grunderna ordentligt, så att du från början vet hur du ska använda rösten på rätt sätt. Sedan är det bara att öva själv! 
Det finns massvis med olika övningar beroende på vad i rösten du vill öva (weilningar, bröströst, huvudklang, etc). Dock är det lite svårt för mig att skriva ner dessa (ganska självklart haha) och jag skulle inte heller vilja göra en video om det då jag inte ser mig själv som "tillräckligt" kunnig. 
Men jag ifall jag vill värma upp rösten och göra den flexibel brukar jag använda mig av övningarna denna kille lär ut:
 
 
Denna video rekommenderas starkt och dessa övningar bör göras varje gång innan du ska sjunga! 
Jag brukar dessutom "rulla runt" på ett "R" ifall jag vill värma upp. Du tar liksom en ton på "R" så du låter lite som en höna, haha (det är det här jag menar, det går inte att förklara). 
Ifall du gör denna uppvärmning regelbundet (helst dagligen) plus övningar som utvecklar rösten (sök på youtube) så kommer du garanterat utvecklas! 
Tänk på: Rösten är ett instrument, men inget instrument du kan byta ut so take good care of it! 
Alkohol och cigaretter är ajabaja ifall du vill att rösten ska må riktigt bra. Tänk även på att inte låta halsen utsättas för kraftiga vinddrag så använd halsduk utomhus! 
Juste! Tänk också på att vara avslappnad när du sjunger. Hela kroppen påverkar rösten, särskilt axelpartiet så tänk på att inte spänna axlarna när du sjunger.



Hoppas någon intresserad får nytta av detta! Älskar att lära ut och hjälpa till för då utvecklas även jag samtidigt. PUSS <3

RSS 2.0